Balenie potravín v ochrannej atmosfére (MAP) - Predĺžte čerstvosť a kvalitu - Messer Tatragas

Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigačné Menu

Balenie potravín v ochrannej atmosfére (MAP) - Predĺžte čerstvosť a kvalitu - Messer Tatragas

Balenie potravín v ochrannej atmosfére (MAP)

BALENIE POTRAVÍN V OCHRANNEJ ATMOSFÉRE (MAP)

Zvýšte trvanlivosť potravín pomocou balenia v ochrannej atmosfére (MAP). Objavte, ako inertné plyny chránia čerstvosť, chuť a vzhľad vašich produktov.

Balenie potravín v ochrannej atmosfére (MAP)

Hľadáte riešenie, ako predĺžiť čerstvosť a vizuálnu atraktivitu potravín? Balenie v modifikovanej atmosfére (MAP) je osvedčená metóda na ochranu výrobkov pred oxidačnými a mikrobiálnymi procesmi.

Prečo používať MAP balenie?

Pri bežnom balení s okolitým vzduchom dochádza k rýchlej oxidácii, rastu mikroorganizmov a zhoršeniu senzorických vlastností potravín. Modifikovaná atmosféra výrazne spomaľuje tieto negatívne procesy tým, že mení zloženie plynov v obale:

  • Znižuje oxidáciu tukov, vitamínov a arómy.
  • Obmedzuje rast baktérií a plesní.
  • Zachováva farbu, chuť a štruktúru výrobkov.
  • Predlžuje trvanlivosť bez nutnosti konzervantov.

Aké plyny sa používajú v MAP balení?

  • Dusík (N₂)bezfarebný inertný plyn. Slúži na vytesnenie vzduchu a kyslíka z obalu, čím znižuje oxidáciu, najmä vitamínov, tukov, farby a arómy.
  • Oxid uhličitý (CO₂)nie je toxický a vo vode pôsobí ako slabá kyselina, čím znižuje pH povrchu výrobku. Medzi jeho dôležité vlastnosti patrí bakteriostatický a fungicídny účinok, keď zabraňuje rastu aeróbnych baktérií a plesní.
  • Kyslík (O₂)nie je toxický a používa sa najmä na balenie červeného mäsa na zachovanie jeho farby, ktorú spôsobuje hemové farbivo oxymyoglobín, alebo na zabránenie rastu anaeróbnych mikroorganizmov.

Najčastejšie používané plynové zmesi

  • Gourmet N70 – 70 % dusík, 30 % CO₂
  • Gourmet N80 – 80 % dusík, 20 % CO₂
  • Gourmet N50 – 50 % dusík, 50 % CO₂
  • Gourmet O80 – 80 % kyslík, 20 % CO₂
  • Gourmet N – 100 % dusík

MAP balenie je ideálne pre:

  • Čerstvé a spracované mäso
  • Mäsové výrobky a údeniny
  • Ryby a morské plody
  • Pekárenské výrobky
  • Hotové jedlá
  • Koreniny a bylinky
  • Ovocie a zeleninu
  • Syry a mliečne výrobky
  • Kávu

Využite výhody balenia v ochrannej atmosfére a predĺžte trvanlivosť svojich potravín s plynovými riešeniami od Messer!

 

Kontaktujte nás pre viac informácií

Vnorené aplikácie

Kontakty_Messer SK

Kontaktný formulár

Vnorené aplikácie

Použitie potravinárskych plynov

Vnorené aplikácie